
Kurban çeşitlerinden biri olan şükür kurbanını açıklamadan önce; şükür kelimesinin ne anlama geldiğini ifade etmek gerekir. Şükür, yapılan iyiliğe ve verilen nimetlere karşı teşekkür hissi duymaktır. Yapılanlara karşı değer bilmek demektir.
KOÇ KARDEŞLER ÇİFTLİĞİ
0532 720 08 47 | 0537 458 57 84 | WHATSAPP DESTEK | KONUM
Şükür kurbanı Diyanet İşleri Başkanlığının yayımladığı “Kurban Bayramı” hakkındaki dosyada da detaylı şekilde yer almaktadır. Şükür kurbanı asırlardır kesilen, Allah’a teşekkürü ifade eden bir kurban türüdür. Allah’a şükretmek ise; verdiği hayat ve nimetlerden dolayı ibadet etmektir. Kurban kesmek, iyilik yapmak, sadaka vermek ve namaz kılmak şükretmenin yollarından biridir.
Bu yazımızda sizler için şükür kurbanı hakkında bilgi sunuyoruz. İlk etapta akılları kurcalayan bir soru olarak şükür kurbanı nedir? Şükür kurbanı duası nasıl edilir? Şükür kurbanı kesen yiyebilir mi? gibi sorularınızın cevabı bu sayfada sizlerle. Kesilen kurbanlarınızın kabul olması dileği ile…
Şükür Kurbanı Nedir?
- Şükür kurbanı Allah’a teşekkür amaçlı kesilen bir kurbandır.
- İstenilen zaman diliminde ve maddi durumun elverdiği kadarıyla kesilebilir.
- Araba için şükür kurbanı, ev için şükür kurbanı, iş bulma durumunda şükür kurbanı kesilebilir. Bunlar sadece birkaç örnektir.
- Şükür kurbanı gerçekleşen bir durum için kesilebildiği gibi, Allah rızası için de kesilebilir. Yani niyet edilmesi için herhangi bir kişinin iş sahibi olması veya bir eşya satın alması gerekmez.
- Amaç Allah’a şükretmek olduğu için hayattaki olan değişimler sadece bir aracı olarak görülür.
- Diyanet şükür kurbanı konusunda özellikle gelen sorular üzerine detaylı anlatımlar ve açıklamalar yapmaktadır.
- Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre şükür kurbanı; arzu edilen duruma karşılık Allah’a hamd amacıyla kesilmektedir.
- Adak kurbanı ile karıştırılan şükür kurbanı, zorunlu bir ibadet değildir.
- Adakta niyet edildikten sonra kesilmesi zorunlu iken; şükür kurbanında böyle bir zorunluluk yoktur. Kesildiği durumda Allah katında büyük sevabı vardır.
- Şükür kurbanı eğer yeni doğan bir çocuğun varlığı için kesilirse bu akika kurbanı olarak kesilecektir. Allah’a verilen evlat ve sağlıklı ömür için kesilebilir. Bu durumda akika kurbanı kesilir.
- Ayrıca Şükür kurbanı esasında Temettu veya kıran haccı yaparak Umre ve Hac ibadetlerini aynı yıl içerisinde yerine getiren kişilerin kestikleri kurbana da denmektedir.
Şükür Kurbanı Yenir Mi?
- Şükür kurbanı ile ilgili bilgiler arasında en çok araştırılan sorulardan biri bu kurban etinin kimlerin yiyebileceği sorusudur.
- Şükür kurbanı adak kurbanından farklı özelliklere sahip olduğu için, şükür kurbanı etinden yemeniz dinen bir sorun oluşturmaz.
- Adak kurbanında eti yemek dinen uygun değildir. Hatta yenildiği takdirde etin bedeli yoksula dağıtılır. Fakat şükretmek amacı ile kesilen kurbanları, aile üyeleri de yiyebilir.
Peki, Adak ve Şükür Kurbanı Arasındaki Fark Nedir?
- Özetleyecek olursak en büyük fark; niyet ve etin dağıtılmasına dair esaslardaki değişikliklerdir diyebiliriz.
- Dini açıdan bu durum değerlendiğinde ise; kurban etinin yine yoksul insanlara dağıtılması da sevap veren davranışlardan sayılmaktadır. Dileyen tamamını dağıtabilir.
- Şükür kurbanı, akika kurbanıyla karıştırılmamalıdır. Akika kurbanı evlat için kesilen kurbandır ve belirli bir kuralı vardır.
- Şayet doğan çocuğunuzun sağlığına şükür amacıyla bir kurban kesmek isterseniz, dilediğiniz şekilde kurban kesebilirsiniz. Bu sizin isteğinizle kesilmektedir.
- Akika, dinen belirli bir düzende önerilen kurbandır. Çocukların varlığına şükretmek için şükür kurbanı kesebilirsiniz.
Şükür Kurbanı Duası ve Namazı
- Kurban kesen kişinin kesim sonrasında şükür kurbanı namazı kılmasının büyük sevabı vardır.
- Şükür namazı 2 rekat olarak kılınır.
- Nafile namazlar arasında yer alan şükür namazları, güzel bir haber alınca da kılınır.
- Kötü bir durumu kazasız belasız atlatınca da kılınır.
- Şükür kurbanı niyetinden sonra şükretmek için namaz kılınarak bu ibadet yerine getirilir.
Şükür kurbanı namazı ile ilgili şu hadisi de eklemek gereklidir:
“Kurbanınızı kestiğinizde elinizdeki bıçağı bırakın. Sonra iki rekat namaz kılın. Müslümanlardan hangi kimse bu iki rekat namazı kılar da Allahü Teala hazretlerinden bir şey isterse; Allahü Teala hazretleri elbette o kimseye istediği şeyi verir.”
Namaz esnasında 1. rekattan sonra Kevser suresi; 2. rekattan sonra ise İhlas suresi okunmalıdır. Namazdan sonra ise şükür kurbanı duası okunmalıdır:
“Allahümme hazel-kebşü, (ev haze’lbakaru,ev hazel-ma’zü)minke ve leke ve ileyke. Fetekabbel min İbrahime Halilike ve ismaile zebnihıke ve Muhammedin habibike bifazlike ve cu’dikeve keremike ya ekramel-ekramin.”
Şükür Kurbanı Şartları Nelerdir?
Şükür kurbanı şartları nelerdir dediğinizde şu şartları size hatırlatacağız:
- Kurban Bayramı’nda aranılan şartlar aynı şekilde şükür kurbanı için de geçerlidir.
- Ergenlik çağını geçmiş ve akıl sağlığı yerinde olan kişilerin şükür kurbanı kesmesi kabul edilir.
- Şükür kurbanı borç ile alınan parayla kesilmez.
- Hasta hayvanlar kesinlikle şükür kurbanı amacıyla kabul edilmez.
- Tıpkı adak ve akika gibi durumlarda kesilecek hayvan özellikleri, şükür kurbanı için geçerlidir.
- Besmele çekilmeden kesilen kurban, şükür kurbanı olarak kabul görülmemektedir.
- Ayrıca Kurban Bayramı için geçerli olan hayvan şartları, şükür kurbanı için de geçerlidir. Bu nedenle 2 yaşını tamamlayan danalar, 5 yaşını dolduran develer, 1 yaşını dolduran koyun veya keçi akika olarak kabul edilir ve kesilmeye uygundur.
- Şükür kurbanı adak yerine geçer mi ya da Kurban Bayramı için kesilecek kurban yerine geçer mi gibi sorular da zaman zaman gündeme gelmektedir. Her kurban niyeti özelindedir ve ayrı niyetler için ayrı kurbanlar kesilmesi uygundur.
Şükür Kurbanı Kimlere Dağıtılır?
- Şükür kurbanı dağıtılır mı, kimlere dağıtılır sorularına da ışık tutalım.
- Adak kurbanı olmadığı için şükür kurbanı kesen kişi bu etten tüketebilir; ancak bu etin paylaşılması daha makbuldür.
- Kesilen kurbanın etini öncelikle kendi çevrenizdeki yoksula dağıtmanız önerilir.
- Yoksul ve ihtiyaç sahiplerine şükür kurbanı eti gönderildikten sonra, kurbanı kesen etini yiyebilir.
- Şükür kurbanı kaç kişiye dağıtılır diye merak ediyorsanız bu konuda net, kurala bağlı bir sayı yoktur.
Şükür Kurbanı Nasıl Kesilir? Keserken Nasıl Niyet Edilir?
- Her ibadette olduğu gibi şükür kurbanında da niyet önemlidir. Niyetin asıl yeri kalptir. Kalpten edilen dua ve niyetler Allah katında bilinir. Şükür kurbanı kesecek kişinin şu şekilde niyet etmesi daha kabul görülür:
- “Üzerime vacip olan kurbanımı Allah için kesmeye/ kestirmeye niyet ettim. Ya Rabbi! Bu hayvan sana bir niyet olarak kesiliyor. Sana bu kurban ile aczimi anlatıyorum. Verdiklerine hamd olsun. Kurbanımı kabul et. Bu aciz ve naçiz niyetimi kabul et!”
- Şükür kurbanı tıpkı diğer kurbanlar gibi kesilir. İster büyükbaş ister küçükbaş hayvan olsun; kurban tekbiri getirildikten sonra kurban kesmeye bedenen gücü yeten kişi tarafından kesilir.
- Kesim için öncelikle üç defa tekbir getirilip “BİSMİLLAHİ ALLAH-U EKBER” denilerek kesilir. Kişi biliyorsa Enam Suresi 79. ayetini (inni veccehtü..) ayetini de okur.
Şükretmek ve şükür kurbanı ile ilgili hadisler de Allah’a hamd etmenin ne denli mühim olduğunu ifade eder. Hadis ve ayetlerden bazılarını şu şekilde belirtebiliriz:
- “Halka teşekkürde bulunmayan Allah’a da şükretmez.” (Tirmizi Birr: 35)
- “Duanın en faziletlisi, “Elhamdülillah” demektir.” (İbn-i Mace, Edep: 55)
- “Allah’a hamd ü sena ile başlamayan her mühim işin feyzi ve bereketi olmaz.” (Riyaz üs Salihın: 1423)
- “Her kim, sağlığı yerinde mal ve namus güvenliği içinde ve o günlük yiyeceği yanında sabahlarsa, sanki bütün dünya onunmuş gibi, Allah’a şükretsin.” [150]
- “İnsanların Allah’a en çok şükredeni, insanlara teşekkürü en çok edenleridir.” [157]
- “Şükrünü eda edeceğin az bir mal, şükrünü eda edemeyeceğin kadar çok bir maldan daha hayırlıdır.” [168]
Şükür Kurbanı Ne Zaman Kesilir?
- Şükür kurbanı kesmek isteyen kişinin belirli bir zamanı beklemesi gerekmez.
- Maddi durumu ne zaman rahat ediyorsa, Allah için o kurbanı kesebilir.
- Dileyenler yeni bir işe başladığında ilk maaşından kesebilir.
- Genellikle yeni bir bebek dünyaya gelince, büyük bir kaza atlatınca, ev veya bir araç alınınca gibi durumlarda şükür kurbanı kesilmektedir.
- Bu durumda maddeler bir araç olarak görülür. Asıl amaç Allah’a hamd etmektir. Yaşanılan durumun bereketinin artması için kurban kesilir.